În prezent, a fost descoperită o ancoră din piatră în strâmtoarea Gibraltar, care ar putea reprezenta dovada existenţei civilizaţiei din Epoca Bronzului descrisă de către Platon.
În cadrul unui nou documentar realizat de National Geographic a fost demarată o cercetare a oraşului pierdut, din Satorini (Grecia) până în insulele Azore, timp în care au fost comparate teoriile din literatură cu privire la civilizaţia enigmatică, informează Daily Mail.
Originile mitului Atlantidei au fost prezentate de către Platon care a făcut referire la oraşul scufundat în două cuvântări ale sale ,,Temaecus” şi ,,Critas” în secolul IV î.Hr.
Atunci, spune el, locuitorii Atlantidei s-au ocupat de mineritul aurului şi al argintului pe care îl utilizau pentru a-şi decora pereţii templelor, în timp ce capitala Atlantidei era un port constituit din uscat şi mare. Platon sugera că civilizaţia a fost distrusă peste noapte în timpul unui cutremur sau a unui tsunami.
Experţii implicaţi în noul documentar nu se aşteptau să găsească întregul oraş, ci doreau să descopere artefacte care au supravieţuit în timp. Echipa de cercetători şi arheologi marini a utilizat tehnici de navigare avansate şi multiple aparate de imagistrică spectrală pentru a descoperi dovezi despre oraşul pierdut, pe care unii savanţi îl consideră doar o ficţiune.
Bill Lange, din cadrul Woods Hole Oceanic Institution, afirmă în documentar: ,,Nu am nicio îndoială că nu a fost o zonă vastă, odată populată de oameni care acum se află la sute de metri sub apă”. În videoclipurile lansate pe 29 ianuarie a fost prezentată descoperirea unei ancore de piatră din ceea ce au fost în trecut Stâlpii lui Hercule.
Ancora măsoară 83 de centimetri şi are o gaură în centru, aceasta ar putea reprezenta dovada existenţei docurilor. Profesorul Richard Freund, de la Universitatea Hartford, afirma într-un videoclip ,,Este o descoperire uimitoare. Este o ancoră de acum 3.000 de ani care este masivă pentru o barcă, ceea ce ne arată că acum 4.000 de ani vase mari navigau în această zonă”
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: